קיימים שלושה מסלולי חסכון עיקריים לגיל הפנסיה: קופות גמל, קרנות פנסיה חדשות וביטוח חיים עם מרכיב חסכון. נוסף על שלושת מסלולי החסכון הללו, קיים מסלול חסכון נוסף, קרנות השתלמות. קרן השתלמות היא היום מסלול החסכון היחידי אותו ניתן למשוך בצורה הונית לאחר שש שנות חסכון ומעלה.
תוכניות חסכון לגיל הפנסיה ישלמו, עם הפרישה לגמלאות, קצבה חודשית שגובהה יקבע בהתאם לגיל הפרישה, תוחלת החיים הצפויה וסכום הכסף שנצבר בחסכון. במידה וסכום הכסף גבוה מזה הדרוש לתשלום קצבה חודשית בגובה 3850 ש"ח, יוכל החוסך להוון סכום זה בצורה הונית. בקופות גמל ובחלק מתוכניות ביטוח חיים עם מרכיב חסכון היוון זה מתבצע ללא תשלום קנס. המסלולים השונים נבדלים זה מזה במועד חישוב תוחלת החיים, בעקרון הערבות ההדדית המיושם בקרנות הפנסיה אך לא בקופות הגמל ובביטוחי החיים, ובזיקה לביטוח שארים וביטוח אבדן כושר עבודה המשלים את התוכנית.
עובד שכיר החוסך בקופות גמל, קרנות פנסיה או ביטוחי חיים עם מרכיב חסכון זכאי גם לזיכוי (הנחה בגובה המס עצמו) וגם לניכוי (הורדת הסכום מהסכום ממנו מחושב המס, ועל ידי כך הקטנת גובה המס בהתאם למדרגות הזיכוי). הזיכוי והניכוי יחושבו מתוך הפרשות העובד לתוכניות החסכון הללו. במידה והמעסיק הפריש סכום הנמוך מזה בעבורו ניתן להפריש לתוכניות החסכון לפנסיה (למשל ללא הפרשה עבור הוצאות רכב וביגוד), העובד יכול להפריש סכומים נוספים באופן פרטי, עליהם יקבל הטבות מס נוספות. ההפקדה המירבית אותה יכול העובד להפקיד ולקבל ניכוי מס עומדת על 5% מן ההכנסה עליה לא הפקיד המעביד עבור העובד, עד לתקרה הנקבעת מדי שנה בשנה. נוסף על הניכוי, זכאי העובד גם על זיכוי מס בהתאם למטרות ההפקדה: אם ההפקדה היא למטרת קיצבה יהיה גובה ההחזר 35% מגובה ההפקדה, אם ההפקדה היא למטרת תגמולים יהיה גובה ההחזר 25% מגובה ההפקדה.
גם רכישת ביטוח שארים וביטוח אבדן כושר עבודה מזכהה בהטבות מס: עבור רכישת ביטוח שארים מחוץ לקופות גמל, יינתן זיכוי עד לתקרה של 1.5% מההכנסה המזכה, עבור הפקדות למרכיב הריסק בביטוח חיים, הזיכוי במס הוא בגובה של 25%, כאשר קיימת תקרה בגובה ארבע פעמים השכר הממוצע, כ 30,560 ש"ח, לצורך מתן הטבות במס.
14 סיבות נפוצות לקבלת החזר ממס הכנסהישנם מצבים נפוצים בהם נוצר פער בין הסכום ששולם למס הכנסה בפועל ובין הסכום אותו היה צריך לשלם. במקרה בו הפער הוא לטובת השכיר, השכיר זכאי בסוף השנה לקבל החזר ממס הכנסה בגובה הפער. ניתן לבקש החזרי מס עד 6 שנים רטרואקטיבית.
1. עבודה רק בחלק משנת המס - כאשר בחלק מחודשי השנה השכיר לא עבד.
2. החלפת מקומות עבודה ? כאשר השכיר עבר בין מקומות עבודה בהם גובה משכורתו היה שונה במקומות העבודה השונים.
3. עבודה בחו"ל אצל מעסיק ישראלי ? במסגרת העבודה בחו"ל לא ניתן לזכות ולנקות את כל הניקוייים המגיעים לשכירים בארץ אלא על ידי הגשת בקשה להחזר מס בסיום השנה.
4. הפקדות לקופות גמל, קרנות פנסיה וקרנות השתלמות ? כאשר מתבצעת הפקדה לקופות גמל, קרנות פנסיה, ביטוחי חיים או קרנות השתלמות באופן פרטי, יש סיכוי טוב לזכאות להחזר מס במידה ולא כל ההטבה ניתנה במסגרת ההפרשה לתוכניות החסכון להן הפריש כשכיר.
5. תרומות למוסדות ציבור ? על תרומות שמעל ל-380 ש"ח למוסדות מוכרים ניתן לקבל זיכוי מס בגובה 35% מגובה התרומה.
6. ביטוחי חיים וביטוחי משכנתא - עבור ביטוח חיים זכאי השכיר להטבות במס, בין אם ביטוח החיים נרכש כביטוח פרטי ובין אם הוא מהווה חלק מביטוח משכנתא.
7. חיילים משוחררים ? חיילים משוחררים זכאים לנקודת זכאות נוספת במס הכנסה למשך 36 חודשים. במידה והמעסיק לא לקח בחשבון נקודה זו בעת חישובי המיסוי יהיה השכיר זכאי להחזר מס.
8. תואר אקדמאי ? מסיימי תואר ראשון זכאים לנקודת זכות נוספת במס הכנסה, כמו גם מסיימי תואר שלישי ברפואה וברפואת שיניים. מסיימי תואר שני זכאים לחצי נקודת זכות.
9. הורות לילדים עם בעיות ? הורים לילדים משותקים, עיוורים, מפגרים או בעלי הפרעות קשב וריכוז מקבלים שתי נקודות זיכוי למס הכנסה אותן יש לחדש מידי שנה. לעתים, ניתן לקבל נקודות זיכוי גם עבור מקרים שאינם ברשימה זו.
10. פעילות בשוק ההון ? אם היו הפסדים במהלך השנה ממכירת ניירות ערך או רווחים בשנה אחת המלווים בהפסדים שנה לאחר מכן או שהייתה חלוקת פעילות בין בנקים ובתי השקעות שונים יתכן והשכיר זכאי להחזרים מספר הכנסה.
11. תשלום מזונות ? עבור תשלום מזונות אדם זכאי לנקודת זיכוי אחת
12. מגורים ביישוב פיתוח ? כמות נקודות הזכאות היא בהתאם לרשימת ערי הפיתוח
13. עולה חדש ? עולה חדש זכאי לנקודות זיכוי במס הכנסה במשך 42 חודשים מאז העלייה. ניתן להקפיא נקודות זיכוי אלו ולממשן בתאריכים אחרים.
14. הפקדות בקופות גמל לבני משפחה קרובים ? הפקדות לקופות גמל של בני ובנות זוג שאינם עובדים, ילדים והורים מקנות אפשרות לקבל החזרי מס.
עדי דהן